Kontakt

Adresa:
Veliki Bukovec, Dravska 42
42 231 Mali Bukovec

tel: +385 42 840 224
fax: +385 42 840 224
e-mail: ured@os-bukovec.hr

Arhiva vijesti

Gammelstad – Church Town

Kako je to šetati na -14°C na sjeveru Švedske, otkrili smo već prvog dana. Hladno, jako hladno, uz suhi snijeg i konstantno puhanje povjetarca. Povremeno nismo osjećali nožne prste, pri čemu nije koristilo ni cupkanje na mjestu, a nosevi su procurili sami od sebe.

Dakle, Gammelstad je od UNESCO-a zaštićeni crkveni grad nastao na mjestu gdje je pred 1000 godina bio mali otok s crkvom, a okolno more bilo 10 metara više nego danas. U 14. stoljeću sagrađena je veća crkva, a početkom 17. oko crkve je postojalo naselje koje čine drvene kolibe poredane u nizove. Naime, u to su doba Šveđani zbog velike udaljenosti rijetko mogli doći u crkvu pa su oko nje sagradili kolibe i tu boravili neko vrijeme. Od 71 takvih naselja danas je sačuvano samo 16, a Gamelstad ima najbolje očuvanu crkvu i naselje od 408 koliba.

Danas je Gamestad turističko mjesto koje se trudi očuvati tradicionalni način života i u  kojem mladi tijekom ljeta mogu provesti neko vrijeme bez interneta i suvremenih tehnoloških igračaka, ali i isprobati kakav je život u kolibi bez sanitarnog čvora.