Tunaskolan, Lulea

Lulea, grad i središte istoimene općine te središte Sjeverne oblasti (Norrbotten), sedmi je grad po veličini u Švedskoj, luka u kojoj je zimi sjedište ledolomaca. Široke ulice dobro su očišćene i posute pa ljudi bez problema prometuju biciklima i na -10°C. Druga “čudna” stvar je odijevanje na tako niskim temperaturama. Nama je čudno, a Šveđanima normalno nositi kratke rukave ili hodati u kroksicama po školi. Koliko su vani toplo odjeveni, toliko unutra, po našim mjerilima, nisu jer su učionice zagrijane na 18-19°C.

Zgrada škole sagrađena je šezdesetih godina 20. stoljeća i u to je vrijeme primala preko 900 učenika, dok ih je danas u tom prostoru oko 250 i polaze 9 razreda u osnovnom obrazovanju. Sastav učenika je vrlo šarolik jer Švedska prima puno izbjeglica s Istoka i iz Afrike pa u školi ima puno crnaca, Azijata i muslimana i svi djeluju poput skladne zajednice.

Nastava se odvija u jutarnjoj smjeni od 8 do 14.30, zatim učenici odlaze kući na ručak i vraćaju se u školu na različite aktivnosti. Nama učiteljima je posebno zanimljiv način provođenja izvannastavnih aktivnosti koje traju 2 mjeseca po 2 sata tjedno i onda učenici mogu odabrati sljedeću aktivnost. Tako je glazbena grupa pripremila polusatni koncert, a trenutačno djeluje i umjetnička grupa te grupa za dodatno učenje engleskog jezika. U školi postoje i odjeli za djecu s posebnim potrebama pri čijoj su integraciji u školski sustav angažirani i učenici starijih razreda u popodnevnim satovima.