Natjecanje Crvenog križa na domaćem terenu

U našoj je školi 9. ožujka održana 1. razina 25. Natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa. Organizatori su bili Osnovna škola Veliki Bukovec i Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg.

Na natjecanju se provjeravalo teorijsko znanje o pokretu Crvenog križa, poznavanje ljudskih prava i prava djeteta te prve pomoći. Znanje prve pomoći na natjecanju se pokazivalo i na praktičnim zadatcima s realistično prikazanim situacijama i ozljedama. U kategoriji pomladak sudjelovalo je 5 ekipa (2 iz OŠ Ludbreg, OŠ Martijanec, OŠ Sveti Đurđ, OŠ Veliki Bukovec), a u kategoriji mladi ekipa iz SŠ Ludbreg. Ocjenjivačku komisiju činili su Nino Ivanuša (glavni sudac), Vesna Šalig, Slađana Jagodić Špikić, Vera Tayfur.

Naša ekipa u sastavu Margareta Virag (8. a), Ana Vrbanić (8. a), Tea Amadori (8. b), Larisa Lovrek (8. b), Ela Horvat (8. b) i Tena Botak (8. b) pod vodstvom učitelja Romana Sovića ostvarila je plasman na 3. mjestu, iza dviju ludbreških ekipa. Najbolja ekipa iz svake kategorije sudjelovat će na Međužupanijskom natjecanju mladih HCK-a koje će se održati u OŠ grofa Janka Draškovića u Klenovniku 13. 4. 2024. i na kojem će uz ekipe iz svih gradskih društava Crvenog križa Varaždinske županije sudjelovati i ekipe iz Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.

Osim natjecatelja u program su bili uključeni i mnogi drugi učenici 6. – 8. r. naše škole koji su bili u ulozi tzv. manekena na kojima je tim za realistični prikaz ozljeda vjerno dočarao ozljede koje su bile dio praktičnog dijela natjecanja, hostesa koje su pratile ekipe i redara koji su pomagali kod prikupljanja korištenog sanitetskog materijala kod praktičnog dijela natjecanja.

Velik broj ostvarenih bodova i male razlike u bodovima među ekipama pokazale su vrlo dobru pripremljenost učenika za koje se nadamo da će svoja znanja i vještine u pružanju prve pomoći i u daljnjem životu nesebično dijeliti s drugima u potrebi te biti pozitivan primjer humanitarnog djelovanja.

Napisala: Marta Vrban