Zavičaj uz rijeku Dravu

U sklopu 6. manifestacije Dani Zlate Brzeske 5. godinu zaredom raspisan je literarni natječaj „Zavičaj uz rijeku Dravu“ za učenike osnovnih škola smještenih u podravskom zavičaju. Svečanost čitanja izabranih radova i dodjele nagrada i pohvala najuspješnijima održana je 8. ožujka u Osnovnoj školi Veliki Bukovec.

Među 57 pristiglih radova 20 je odabrano za javnu izvedbu, a među njima našlo se čak 5 radova učenika naše škole – Kam teče Bednja (Ivan Povijač, 2. r., mentorica Brankica Kovaček), V nedelu (Franka Panić, 3. r., mentorica Štefanija Šarec), Frajerica (Gabrijela Smontara 3. r., mentorica Štefanija Šarec), Vroča zmrzlina (Melani Šarec, 5. r., mentorica Maja Matijašec) i Petrovečko kolinje (Martina Kovaček, 6. r., mentorica Marta Vrban).

Ocjenjivačko povjerenstvo nagradilo je četiri rada kao najuspješnija u četirima zasebnim kategorijama. Nagradu u kategoriji za najuspješniju pjesmu dobila je Ena Bartolin, učenica 7. r. OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec za svoju pjesmu Note života (mentorica Vanja Raletić). Nagradu za najuspješniji prozni rad primio je Teo Balažinec, učenik 5. r. OŠ Martijanec za priču Superheroj (mentorica Danijela Špoljarić). Nagrada za najuspješniju pjesmu na kajkavskom narječju pripala je Jakovu Bačaniju, učeniku 5. r. OŠ Ludbreg, za pjesmu Dedek v trsju (mentorica Nataša Sedlar). Općina Veliki Bukovec svake godine dodjeljuje nagradu i u posebnoj kategoriji – za najbolji rad sa zavičajnom tematikom vezanom za rijeku Dravu. Ove godine to je dramski rad Živela ribičija koji je napisao Franjo Mlinar, učenik 7. r. OŠ Sveti Đurđ (mentorica Elena Kovačić).

Osim četiriju nagrađenih radova, u svakoj je kategoriji izdvojen i jedan pohvaljen rad. Pohvalnicu za pjesmu pisanu na kajkavskom narječju za rad pod naslovom On dobila je Freja Potočnik Kranjčec, učenica 7. r. OŠ Ludbreg (mentorica Ljudmila Kladić). Pohvaljena pjesma na standardnom hrvatskom jeziku je Ljetni dan koju je napisala Lana Kraljić, učenica 7. r. OŠ Sveti Đurđ (mentorica Elena Kovačić). Pohvalnica u kategoriji proznih radova pripala je Viktoriji Vručina, učenici 6. r. OŠ Martijanec za rad Snažna i mila – baka koja godinama uči i odgaja obitelj (mentorica Spomenka Struški). Pohvalnicu u kategoriji radova sa zavičajnom tematikom dobila je Martina Kovaček, učenica 6. r. OŠ Veliki Bukovec za pjesmu Petrovečko kolinje (mentorica Marta Vrban). Natječaj je još jednom iznjedrio zbornik prepun neiscrpnih podravskih motiva i izričaja koji se tijekom odrastanja urežu u srce svima koji svoje djetinjstvo provode u zavičaju uz rijeku Dravu.

Program su svojim pjesmama, plesom i scenskim nastupom obogatili Mali čuvari baštine pod vodstvom učiteljice Štefanije Šarec uz pratnju orkestra s kojim je vježbao učitelj Igor Jakupec. Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić iskoristio je priliku da čestita Dan žena, pohvali tradiciju njegovanja učeničke kreativnosti na kajkavskom izričaju te uruči ravnateljici Marini Rajh sliku s novim grbom Općine. Ravnateljica je čestitala na radu svim učenicima i mentorima bez čijeg truda ove manifestacije ne bi bilo i potaknula ih da se iduće godine okupe u još većem broju.

Napisala: Marta Vrban