Edukacije iz IKT-a, 1. dio

Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – Lori omogućio je učiteljima, stručnim suradnicima i ravnateljima škola partnera projekta da steknu dodatna znanja i vještine iz IKT područja.

Edukaciji je pristupilo 25 polaznika koji su od 21. siječnja do 7. veljače 2023. imali predavanja i radionice u Osnovnoj školi Veliki Bukovec i virtualno.

Polaznici su stekli dodatna znanja o komunikaciji u digitalnom okruženju te o funkcionalnoj i odgovornoj uporabi digitalnih tehnologija u odgoju i obrazovanju od prof. dr. sc. Nine Begičević Ređep i doc. dr. sc. Nikole Kadoića. Dobile su se osnovne informacije o stvaralaštvu i inovativnosti u digitalnom okruženju primjenom interaktivnih tehnika i alata te su polaznici naučili samostalno raditi u određenim alatima, proučavali dezinformacije u medijima te primjenjivali kritičko vrednovanje u digitalnom okruženju kako bi naučeno mogli primijeniti u radu s učenicima u svojim osnovnim školama.

Najzabavniji dio edukacije vodio je doc. dr. sc. Boris Tomaš koji je polaznike učio radu s dron letjelicama. Uz teoriju, polaznici su sudjelovali u simulaciji leta dronom, a okušali su se i u samostalnom upravljanju dron letjelicom.

Uz prof. dr. sc. Violetu Vidaček Hainš prošle su se teme o digitalnoj pismenosti i o upravljanju vremenom, osvrnulo se na psihofizički razvoj djeteta te kako dozirati utjecaj ekrana u životu djeteta, a osvijestila su se i pravila ponašanja na internetu, tj. netiquette.

O inovativnim metodama poučavanja i kako mjeriti učinke tih inovativnih metoda poučavanja polaznike je podučio doc. dr. sc. Nikola Kadoić. Polaznici su samostalno radili MIT – mjerenje utjecaja inovativnih tehnologija na ostvarenje strateških ciljeva organizacije.

Edukacija iz područja IKT-a zadovoljila je sva očekivanja polaznika te su spremni na daljnju edukaciju kako bi naučeno implementirali u svoj rad s učenicima.

Elena Kovačić, učiteljica hrvatskoga jezika, OŠ Sveti Đurđ, u ime svih polaznika 🙂