Održani 5. Dani Zlate Brzeske

Književna večer posvećena Zlati

Dana 9. ožujka u Donjoj je Dubravi započela manifestacija 5. Dani Zlate Brzeske. I ove je godine, u petak 10. ožujka, naša škola bila domaćin drugog programa u okviru ove manifestacije. U ovoj književnom večeri, čiji je program započeo u 18 sati, prisjetili smo se stvaralaštva i djelovanja prerano preminule Bukovečke književnice. 

            Na samome početku čuli smo pjesmu Bukovečki lepi kraj u izvedbi Malih čuvara baštine koje je pripremila učiteljica Štefanija Šarec i školskog orkestra čiji je voditelj učitelj Igor Jakupec. Dramskim dijalogom Mamičina jedinica nasmijali su nas Marta Kovaček, učenica 8. razreda i Roko Zelčić, učenik 6. razreda. Dalje su nas kroz program vodili učenici 7. razreda Nives Cvetković i Branimir Šalamon najavivši najprije načelnika Franju Vrbanića, a potom predsjednika Udruge Vendi Mladena Levaka, ujedno i organizatora manifestacije, koji su se obratili prisutnima kazavši nekoliko riječi o samoj manifestaciji. Mladen Levak predstavio je Zbornik radova i izložbu slika Claudije Kuzmić, koja je uz to predstavila svoj diplomski rad zanimljivog naslova: Urezi tragova buduće prošlosti – Portreti odumirućih vrsta u kontekstu grafike dubokog tiska.

Nakon toga uslijedila je javna izvedba dvadeset i jednog rada koje je za ovu večer odabralo ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: Marta Vrban (OŠ Veliki Bukovec), Suzana Karloci-Kvakan (OŠ Donja Dubrava), Jasminka Vugrinec (Srednja škola Ludbreg), Martina Hrkač (Druga gimnazija Varaždin) i Mladen Levak (Udruga Vendi). Naime, na književni natječaj Zavičaj uz rijeku Dravu za učenike osnovnih škola podravsko-međimurskog kraja pristiglo je 60 učeničkih radova – 39 pjesama na kajkavskom narječju, 11 pjesama na standardnom jeziku i 10 proznih radova (1 na kajkavskom narječju i 9 na standardnom jeziku), dok su uz njih u Zbornik uvrštena i četiri rada učenika Srednje škole Ludbreg. Za ilustraciju Zbornika zaslužni su učenici OŠ Sveti Đurđ i njihova učiteljica Sonja Đurkin. Učenici su krasnoslovili svoje pjesme različite tematike, no prevladale su one o rijeci Dravi. Osim pjesama, čuli smo i dva prozna rada. Prekrasnom izvedbom pjesme Zvezda na dlanu, koju je napisala Zlata Brzeska, počastili su nas Mali čuvari baštine i školski orkestar. Prije proglašenja najboljih radova Mali čuvari baštine još su jednom pokazali svoje pjevačko i plesačko umijeće izvevši međimurski narodni ples Klinčec stoji pod oblokom, a potom je učenica Lorena Sajko iz Srednje škole Ludbreg pročitala svoju pjesmu Kišne misli.

Najnapetiji dio svakako je bilo proglašenje najboljih učeničkih radova na ovogodišnjem natječaju Zavičaj uz rijeku Dravu. Mladen Levak pohvalio je sve radove te proglasio četiri najbolja u četirima zasebnim kategorijama i podijelio priznanja učenicima i mentorima. Najuspješnija pjesma rad je učenika Damjana Špoljarića, učenika 8. razreda Osnovne škole Martijanec, a nosi naslov Pjesma o suncokretu. Njegova je mentorica Spomenka Struški. Nagradu u kategoriji za najuspješniji prozni rad dobio je učenik 5. razreda naše škole David Mađarić za svoju priču Moji heroji u pisanju koje ga je vodila mentorica Marta Vrban. Lovro Kukec, učenik 3. razreda Osnovne škole Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, osvojio je nagradu za najuspješniji rad u kategoriji nižih razreda pod mentorstvom učiteljice Tatjane Međimorec. Nagradu u posebnoj kategoriji – za najbolji rad sa zavičajnom tematikom vezanom uz rijeku Dravu primila je učenica 8. razreda naše škole Dolores Hlebar, a njezina je mentorica Maja Matijašec.

Podijeljene su još tri pohvalnice, a primili su ih redom: Matea Rehorović, učenica 4. razreda Osnovne škole Gola za pjesmu Moja Drava, s mentoricom Danijelom Levak Matić, a nakon toga dvoje učenika iz Srednje škole Ludbreg pod mentorstvom Jasminke Vugrinec: Lorena Sajko za pjesmu Kišne misli i Kristijan Namjesnik za prozni rad Putevi života.

Mladen Levak istaknuo je kako bogatstvo Zbornika nije samo u riječi, već i u slici te uručio priznanje učiteljici Sonji Đurkin.

Na samome kraju prisutnima se obratila i ravnateljica naše škole Željka Marković-Bilić koja je pohvalila sve učenike i mentore, zatim se osvrnula na rad Claudije Kuzmić, a na kraju istaknula važnost kreativnosti i vrijednost svih umjetnosti ističući pritom književnost kao umjetnost riječi s naglaskom na zavičajni idiom i čuvanje kulturne baštine našeg kraja.

Svi sudionici zabilježili su ovu večer zajedničkom fotografijom, a kući su ponijeli i Zbornik radova koji će im ostati lijepa uspomena na ovu manifestaciju.

Čestitamo svim učenicima i njihovim mentorima na upornosti, trudu, radu i uspjehu koje su pokazali uključivanjem u natječaj Zavičaj uz rijeku Dravu pridajući tako ljepotu i važnost ovoj manifestaciji i pokazujući svoje izražajne mogućnosti na standardnom jeziku i zavičajnom idiomu. Sljedeći se dan manifestacija nastavila u Malom Bukovcu gdje su učenici naše škole, koji su zastupljeni u Zborniku, čitali svoje radove, dok je četvrti održan u Đelekovcu 12. ožujka.

U nastavku je popis učenika koji su sudjelovali na drugom danu manifestacije u OŠ Veliki Bukovec 10. ožujka:

Drova negda i denes – Katja Blatarić

2. razred, OŠ Veliki Bukovec

Mentorica: Štefanija Šarec

Dravsko leto – Ana Bogadi

6. razred, OŠ Gola

Mentor: Petar Žugec

Leta koja se nadu ponovila – Nives Cvetković

7. razred, OŠ Veliki Bukovec

Mentorica: Marta Vrban

Utjeha – Dolores Hlebar

8. razred, OŠ Veliki Bukovec

Mentorica: Maja Matijašec

Drava – Jakov Horvat

5. razred, OŠ Mihovil Pavlek Miškina

Mentorica: Vanja Raletić

Moja Drova – Laura Horvat

6. razred, OŠ Legrad

Mentorica: Jelena Okić- Premec

Noć – Antonija Ipša

7. razred, OŠ Donja Dubrava

Mentorica: Renata Dolenec

Šetnja – Tea Kolman

7. razred, OŠ Martijanec

Mentorica: Danijela Špoljarić

Moj podravski kraj – Lovro Kukec

3. razred, OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec

Mentorica: Tatjana Međimorec

Moji heroji – David Mađarić

5. razred, OŠ Veliki Bukovec

Mentorica: Marta Vrban

Sonce i mesec – Ramona Matotek

8. razred, OŠ Donja Dubrava

Mentorica: Renata Dolenec

Lubaf – Freja Potočnik

6. razred, OŠ Ludbreg

Mentorica: Ljudmila Kladić

Moja Drava – Matea Rehorović

4. razred, OŠ Gola

Mentorica: Danijela Levak Matić

Veter – Freja Potočnik Kranjčec

6. razred, OŠ Ludbreg

Mentorica: Ljudmila Kladić

Dečec – Karlo Stančin

2. razred, OŠ Sveti Đurđ

Mentorica: Snježana Hranić

Kad srca kucaju jače – Petar Šantavec

6. razred, OŠ Sveti Đurđ

Mentorica: Elena Kovačić

Bundaš i Preštimoni – Melani Šarec

4. razred, OŠ Veliki Bukovec

Mentorica: Gordana Kovaček

Pjesma o suncokretu – Damjan Špoljarić

8. razred, OŠ Martijanec

Mentorica: Spomenka Struški

Rijeka Drava – Karlo Štefanec

1.razred, OŠ Veliki Bukovec

Mentorica: Brankica Kovaček

Posjed – Franka Vitasović

6. razred, OŠ Ludbreg

Mentorica: Ljudmila Kladić

Jesenska berba – Roko Zelčić

6. razred, OŠ Veliki Bukovec

Mentorica: Marina Zember