Zavičaj uz rijeku Dravu

Poznata bukovečka autorica poezije i proze Zlata Brzeska svojim je radom i djelovanjem ostavila dubok trag u našem bukovečkom kraju, ali i šire. U spomen na nju i njezino stvaralaštvo, već se četvrtu godinu zaredom održava manifestacija Dani Zlate Brzeske u trajanju od tri dana, a u njoj sudjeluju učenici i učitelji iz više općina uz rijeku Dravu.

            Drugi dan manifestacije obilježen je u našoj školi 11. ožujka s početkom u 18 sati. Sudionici programa bili su učenici koji su se pokazali najuspješnijima u književnom natječaju Zavičaj uz rijeku Dravu i njihovi mentori. Na natječaju je sudjelovalo deset škola, a pristiglo je ukupno 57 učeničkih radova. Po izboru ocjenjivačkog povjerenstva, osamnaest literarnih radova odabrano je za javnu izvedbu, dok su svi objavljeni u Zborniku radova, koji je i predstavljen, a ilustrirali su ga učenici OŠ Martijanec. Autori najboljih radova su: Franko Kern iz OŠ Ludbreg, Mia Mužic iz OŠ Sveti Đurđ, Kristina Posavec iz OŠ Martijanec, Melani Šarec iz OŠ Veliki Bukovec, Stephany Težak iz OŠ Šemovec. Učenici su krasnoslovili ili čitali svoje pjesme, dok je između njihovih nastupa bilo nekoliko glazbenih izvedbi. Nastupali su učenici Glazbenog odjela OŠ Ludbreg, ujedno i učenici naše škole, a to su: Edo Kovaček na harmonici, zatim trio klarineta – Antonija Golec, Jakov Golec i Leona Triplat i Karlo Delić na harmonici.

Na početku same manifestacije prisutnima su se obratili Jasminka Vugrinec, autorica predgovora Zbornika i članica prosudbenog povjerenstva, zatim Franjo Vrbanić, načelnik općine Veliki Bukovec i Mladen Levak, predsjednik Udruge Vendi i organizator manifestacije, dok je nakon svih nastupa riječ imala ravnateljica Željka Marković-Bilić. Na samome kraju organizator manifestacije, gospodin Mladen Levak ukratko je predstavio Zbornik i osvrnuo se na izložbu slika naše učenice Larise Kovaček, koja je bila postavljena u holu školu te je manifestaciju učinila posebnom. Učiteljica Martina Hrkač najavila je prvu zbirku pjesama naše bivše učenice Sinite Blatarić, koja je predstavljena na sljedećem programu u sklopu manifestacije, odnosno 12. ožujka. Zatim su podijeljeni Zbornici i cvijeće svim mentorima i sudionicima.

            Poezijom i glazbom prisutni su odali čast spomenutoj autorici. Osim toga, ova manifestacija omogućila je učenicima da se stvaralački izražavaju te pokažu svoje sposobnosti i talente, a također ih je povezala s učenicima iz drugih škola. Stoga čestitamo svim učenicima na radu i trudu, kao i njihovim mentorima, kojima upućujemo i zahvale što svake godine doprinose posebnosti ove manifestacije.

Novinarska grupa