Svjetski dan komplimenata

Osim što je ove godine obilježen fašnik, 1. ožujka svake godine obilježava se i Svjetski dan komplimenata. Taj se dan isprva počeo obilježavati u Nizozemskoj 1998. godine, a od 2011. obilježava se širom svijeta.  

Davanje komplimenata drugima, učenicima i djelatnicima, učinilo je dan još ljepšim i veselijim. Defektologinja Daliborka Vuković i učiteljica Nina Habijan Martinković, zaslužne za obilježavanje ovog dana u školi, potaknule su nas da razmislimo kada smo i od koga dobili posljednji kompliment, kada smo i kome mi udijelili kompliment te kako zapravo komplimenti djeluju na druge i na nas same. U svakoj učionici na stolu, ali i na vratima naše defektologinje, učenike i učitelje čekali su vrlo zanimljivi, posebni i dobro osmišljeni komplimenti, koje su mogli uzeti i dati nekoj osobi. Učenici su rado dijelili komplimente svojim prijateljima, ali i djelatnicima škole, te ih na taj način razveselili. Primatelji su sačuvali komplimente i stavili ih na neko vidljivo mjesto kako bi im sam pogled na njih navukao osmijeh na lice.

Time smo ispunili svrhu obilježavanja ovog dana, a to je: stvoriti najpozitivniji dan u godini. Osim toga, naučili smo da treba češće dijeliti komplimente, odnosno lijepim riječima iskazati zahvalnost, pohvaliti nekoga, uljepšati mu dan. Jedan od glavnih organizatora ovog dana u Nizozemskoj, Hans Poortvliet, rekao je: Iskreni i osobni kompliment ništa ne košta, a ima velik utjecaj na primatelja. U potpunosti se slažemo s njim.

Novinarska grupa