Predavanja djelatnika Crvenog križa

6. i 7. prosinca OŠ Veliki Bukovec posjetili su zaposlenici Gradskog društva Crvenog križa iz Ludbrega te osmim i sedmim razredima održali predavanje u kojem su ukratko predstavili rad Društva te objasnili osnove pružanja prve pomoći.Učenici su iz kratkog predavanja Roberta Kranjčeca, ravnatelja GDCK Ludbreg, mogli saznati da Gradsko društvo Crvenog križa iz Ludbrega pomaže potrebitim osobama te ih snabdijeva hranom, odjećom, higijenskim potrepštinama pa čak i namještajem. Saznali su da i oni sami mogu donirati potrebitima preko GDCK. Osim toga, Gradsko društvo Crvenog križa pomaže starijim i nemoćnim osobama u svakodnevnim kućanskim poslovima poput kuhanja, čišćenja ili pripremanja za zimu, organizira dobrovoljna darivanja krvi, a također može pružiti hitnu i prvu pomoć.

Tea Rod, medicinska sestra zaposlena u GDCK Ludbreg, održala je kratko predavanje i demonstraciju pružanja prve medicinske pomoći. U vrlo zanimljivom izlaganju ukratko je učenike upoznala s osnovama pružanja prve medicinske pomoći. Tako su učenici mogli čuti što to Prva pomoć jest, što sadrži kutija Prve pomoći koja se nalazi u svakom automobilu, što učiniti ako se nađu na mjestu nesreće te kako ocijeniti kakva je pomoć potrebna unesrećenoj osobi. Saznali su broj Hitne pomoći te kako razgovarati sa zaposlenikom Hitne pomoći u slučaju prijave nesretnog slučaja.

U demonstraciji pružanja prve pomoći učenici su mogli vidjeti kako osobu u besvjesnom stanju staviti u bočni položaj, kako zamotati ozljedu zavojem te kako provesti postupak oživljavanja na unesrećenoj osobi koja ne diše i kojoj ne radi srce.

Na kraju demonstracije učenici su sami mogli isprobati sve pokazane načine pružanja prve pomoći, a saznali su i što je to AED (automatski vanjski defibrilator), gdje ga mogu pronaći u Ludbregu, kako ga mogu koristiti da bi učinkovito pomogli osobi kojoj je potrebna pomoć te joj tako spasiti život.

 

Stela Pavetić, prof.