LORI – posjet Rimcu

Krajem studenoga učenici koji su aktivni u sklopu projekta LORI ponovno su imali priliku sudjelovati na zanimljivoj terenskoj nastavi. Nas dvadesetak 27. i 28. 11. posjetilo je sjedište tvrtke Rimac automobili u Svetoj Nedjelji.

Polazak je bio nakon 3. sata ispred škole, svi smo bili veoma uzbuđeni što ćemo imati priliku posjetiti najzanimljiviju tvrtku u Hrvatskoj. S nama su išli i učenici iz OŠ Sveti Durđ i OŠ Ludbreg. Rimac automobili hrvatska je tvrtka za proizvodnju električnih vozila osnovana 2009. godine sa sjedištem u Svetoj Nedjelji. Tvrtka je razvila i predstavila automobilski koncept električnog automobila Concept One koji je kasnije krenuo u serijsku proizvodnju.

U Svetu Nedjelju smo stigli oko pola jedan. Ugledali smo veliku, sasvim običnu sivu zgradu, s velikom natpisom RIMAC, no kad smo ušli, tu su bili zanimljivi prizori. Dočekao nas je domaćin Hrvoje koji nam je dao iskaznice i sive kute u kojima smo se osjećali kao važni gosti. Gledali smo video o razvoju tvrtke dok nam je objašnjavao kako je sve počelo, od prvog Rimčevog BMW-a E30 (tzv. „kocke“) do Rimac Nevere i Pininfarina Battiste. Zatim nas je odveo u pogon gdje smo mogli vidjeti kako se proizvode električni automobili, a nakon toga nas je odveo i u hyper garažu gdje smo mogli vidjeti i gotove primjerke tih automobila. Zapanjila nas je informacija da je najjeftiniji auto prodan za 2 100 000 eura.

Ovakav pogon mi se čini zanimljivim mjestom za rad jer sam vidio neobične automobile, ali za rad u takvoj tvrtki treba znati dosta o elektronici i mehanici. Volio bih jednog dana raditi u takvom okruženju jer bih imao čast upoznati čovjeka koji je izmislio prvi hrvatski električni automobil.

Napisao: Toni Kovač, 6. a