Svečanost u zraku

4. listopada već je tradicionalno posvećen obilježavanju Dana škole, Dana općine i Dana župe te su se i ove godine mnogi potrudili dati svoj doprinos u organizaciji slavlja.

Dan škole obilježen je prigodnom priredbom u školskoj sportskoj dvorani. Nakon himne i uvodnog ravnateljičina pozdrava dobrodošlicu nam je zaželio i Fran Mlinarić (6. b) koji je uz pratnju tamburaša pod vodstvom učitelja Igora Jakupeca otpjevao pjesmu Dobro mi došel prijatel. Plesna skupina Zvjezdice s učiteljicom Snježanom Horvat pripremila je izvedbu kojom je po običaju podigla energiju u dvorani na jednu višu razinu. Recitacijama svojih kajkavskih pjesama predstavili su se učenici čiji su radovi bili nagrađeni, pohvaljeni ili izabrani za zbornik na ovogodišnjem natječaju „Kaj je kaj“. Katja Blatarić (3. r.) recitirala je pobjedničku pjesmu Domaća cicvara, Hrvoje Ivančić (7. a) svoju pjesmu Nevreme, Melani Šarec (5. b) rad Mali ftič, veliki krič, Ana Lukša (6. b) svoje Štefekanje i Melani Povijač (6. b) svoju šaljivu pjesmu pod nazivom ŠČ! Mali čuvari baštine učiteljice Štefanije Šarec podsjetili su nas na stare običaje u recitaciji Kak je negda bilo i plesom Stara baba, stari ded. Vjeronaučna grupa pod budnim okom učiteljice Marije Međimorec svojom nam je dramskom izvedbom i pjesmom približila život sv. Franje, a priču je zaokružio zbor izvedbom pjesme Mir i dobro.

Nakon priredbe svi smo se uputili u crkvu sv. Franje Asiškog na svečanu misu u čast istoimenom svecu, a koju je svojim prisustvom ove godine uveličao i varaždinski biskup Bože Radoš koji je  istaknuo da u Varaždinskoj biskupiji nema boljeg mjesta za proslaviti svetog Franju jer je to jedina župa u biskupiji čiji je on zaštitnik.

U večernjim satima, na obilježavanju Dana općine u izletištu Agroturizam Požgaj, još su jednom svoje talente pokazali Mali čuvari baštine, pjevački zbor i orkestar, a od recitatora svojim su se radovima ovog puta predstavili učenici koji su ove godine nastupali na Zboru malih pjesnika u Zlataru – Roko Zelčić (7. a) s pjesmom Špračka i Nives Cvetković (8. a) s pjesmom Princ ili konj? Na taj je način dan trostrukog slavlja priveden završetku jednako kao što je i započeo – u svečanom tonu.

Napisala: Marta Vrban