Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u veljači. Dan ružičastih majica najpoznatiji je program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj u kojem sudjeluje više od dva milijuna sudionika. Godine 2017. od strane Hrvatskog sabora proglašen je  Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja na prijedlog Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.  

Nasilje je sveprisutno u našem društvu pa se uslijed toga u svom svakodnevnom radu često susrećemo sa djecom koja su zlostavljana u školi, odbačena od strane vršnjaka ili su možda izložena izrugivanju što posljedično utječe na njihovo samopouzdanje i samopoštovanje i čini ih ranjivima čak i u odrasloj dobi. Osim žrtava nasilja, pažnju moramo usmjeriti i na zlostavljače koji s ciljem stjecanja moći onima slabijima od sebe nanose nanose fizičku i psihičku bol. Međutim, i ovdje se radi o djeci koja trebaju pomoć jer oni na taj način uče da je zlostavljanje jedini mogući način rješavanja problema i izbacivanja ljutnje iz sebe.

Odlučili smo se podržati ovu inicijativu kako bi se učenicima naše škole poslala jasna poruka, da nam je njihova dobrobit i sigurnost u školi najvažnija.