Operne arije i Nikola Tesla

Pitate se kakve veze ima Nikola Tesla s opernim arijama? Nikakve, no mi smo ih povezali. Kako? Saznajte u nastavku.

Učitelji naše škole vodili su učenike 7. i 8. razreda u Zagreb. Polazak je bio u 10 sati. U autobusu nas je Igor Jakupec, učitelj glazbene kulture, pripremio za ono što nas čeka kad stignemo u Zagreb – održao je kratko predavanje o operi. Nakon vožnje od sat vremena stigli smo pred Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Unatoč gužvi koja nas je tamo dočekala, oko 12 sati i 30 minuta ušli smo i smjestili se u dvoranu. Slušali smo odabrane arije iz dviju poznatih hrvatskih opera: Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca i Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, u izvedbi opernih solista, zbora i orkestra HNK u Zagrebu. Uz zanimljivog i šaljivog voditelja, koji je najavljivao svaku ariju, nije nedostajalo zabave i smijeha. Poslije svake arije dvoranom se orio gromoglasni pljesak.

Nakon slobodnog vremena i izmjene dojmova s opere, krenuli smo prema našoj drugoj destinaciji – na Trg žrtava fašizma u Dom hrvatskih likovnih umjetnika, točnije u Meštrovićev paviljon gdje se održava izložba Nikola Tesla – Mind from the future, multimedijska izložba inspirirana velikanom koji je promijenio svijet. Izložba je počela u 16 sati, a pogledali smo ju podijeljeni u nekoliko skupina te je trajala oko pola sata za svaku skupinu. Saznali smo mnogo o Teslinu životu i radu te njegovim vrlinama po kojima je smatran genijem. U spoju znanosti i umjetnosti mogli smo vidjeti slike, skulpture, video projekcije, računalne igre, a najviše pažnje privukle su svjetlosne instalacije i hologrami.

Iz Zagreba smo se vratili oko 20 sati. Bio je to jedan posebni, ispunjeni dan. Mnogo smo toga naučili, saznali i vidjeli, a za učitelje je to bilo jedno od njihovih planiranih stručnih usavršavanja.