Dan kravate u našoj školi

Učenici i djelatnici Osnovne škole Veliki Bukovec dana 16. listopada obilježili su hrvatski i svjetski Dan kravate tako što su svoje uobičajene odjevne kombinacije uljepšali kravatom.

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Kravata je dio našeg kulturnog i povijesnog naslijeđa, a dolazi od riječi Croata (Hrvat). Europom se raširila u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu koji su je nosili u obliku rupca zavezanog u čvor. Hrvati su svijetu podarili kravatu, a drugi su je narodi dalje usavršavali i učinili je općim simbolom otmjenosti i kulture odijevanja. Zato se može reći da je kravata i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga su učenici i djelatnici naše škole odlučili barem jedan dan u godini odjenuti kravatu i ukazati na njezino značenje u hrvatskoj i svjetskoj kulturi odijevanja.

Hrvatskim i svjetskim Danom kravate proglašen je 18. listopada jer je na taj dan  2003. godine izvedena spektakularna instalacija „Kravata oko Arene u Puli“ s najvećom kravatom na svijetu. Kravata je na simboličan način povezala antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima.

Budući da smo mi jako ponosni na kravatu, bilo je ugodno učiti, raditi, igrati se, šetati hodnikom te pjevati i plesati uz kravatu oko vrata.

DSCN0025DSCN0035