Dan sigurnijeg interneta 2013.

Dan sigurnijeg interneta 2013. u OŠ Veliki Bukovec

Iako se krajem siječnja i početkom veljače u školama održavaju natjecanja iz većine predmeta, u OŠ Veliki Bukovec se unatrag nekoliko godina nađe vremena i za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta (DSI).  Ove je godine to 5. veljače, a slogan i središnja tema kojom se bavimo su “Online prava i odgovornosti”.

Velikobukovečki su učenici prošla dva-tri tjedna izrađivali plakate o različitim temama povezanim s internetom, računalima i mobilnom tehnologijom, snimali videoporuke o online pravima i odgovornostima, izrađivali filmove u Movie Makeru i spremali se za videokonferenciju s  ciparskim kolegama. Naime, na poticaj škole koja s nama sudjeluje u projektu “Be smart be safe”, dogovorili smo videokonferenciju kako bismo izmijenili neke rezultate rada na temu sigurnosti na internetu.

Nakon višetjedne “živahne” komunikacije elektroničkom poštom i usklađivanja satova i doba dana, i naši francuski, švedski i talijanski kolege su nam se odlučili pridružiti. Učenicima je bilo drago opet vidjeti poznata lica i mahnuti rukom na pozdrav jer ovo nije bio chat, nego radni sastanak. Najprije su Ciprani izveli pjesmu o sigurnosti, zatim su naši učenici pročitali svoje videoporuke, a za kraj su svi, zajedno odigrali online igru o sigurnosti u programu Zondle.

OŠ Veliki Bukovec sudjeluje u dvogodišnjem projektu “Be smart be safe” koji je namijenjen djeci od 10 do 15 godina i koji se bavi temom sigurnosti na internetu. Osim posjeta zemljama koje sudjeluju u projektu (Cipar, Italija, Francuska i Švedska), namjera nam je izraditi obrazovne materijale o ovoj temi, izraditi smjernice za nacionalne kurikulume o sigurnosti na internetu te izraditi digitalne i klasične, papirnate brošure.

Za roditelje osmaša i sve učitelje održano je predavanje o sigurnosti na internetu, tijekom kojeg je istaknuto kako se novi kazneni zakon odražava na privatnost i zaštitu djece na internetu te koji su najčešći primjeri zloporabe interneta.  Predavač je bio Damir Češnjaj dipl. Inf. policijski službenik PU varaždinske, Službe Kriminalističke policije.