Sigurniji internet

Veljača – mjesec sigurnijeg interneta

Tema sigurnijeg interneta kao i obilježavanje Dana sigurnijeg interneta, 5. veljače 2013. godine, nameće se kao obaveza svima (učiteljima, roditelji, učenicima) koji ozbiljno shvaćaju opasnosti koje nam prijete na internetu,  kao i borba protiv protuzakonitih i štetnih sadržaja i ponašanja.

Udruga „Suradnici u učenju“ je tijekom prošlih godina organizirala niz aktivnosti s temom „Sigurniji internet za djecu i mlade“ te predstavljala Hrvatsku kao  Safer Internet Committee u INSAFE-u. Istu ulogu imamo i u 2013. godini.

Prošlogodišnjoj akciji odazvao se velik broj učitelja, nastavnika i učenika čije smo radove predstavili na multimedijskoj izložbi i u metodičkom priručniku „Kako poučavati djecu o sigurnijem, primjerenijem i odgovornijem ponašanju na internetu“. U aktivnosti je direktno bilo uključeno oko 5 000 sudionika, a indirektno preko 50 000.
Za te aktivnosti proglašeni smo najboljim Safer Internet Committee između 99 zemalja.

Što se događalo prošlih godina pogledajte na zasebnim stranicama portala ucitelji.hr:

Tema ovogodišnje nacionalne kampanje “Sigurniji internet za djecu i mlade” su online prava i odgovornosti pa

  • Učenike pozivamo na sudjelovanje na izložbi multimedijskih radova kojima oni objašnjavaju online prava i odgovornosti, upozoravaju vršnjake na moguće opasnosti na internetu i daju savjete kako ih izbjeći.
    Detaljnije uvjete pročitajte u Pozivu za učenike.
  • Učitelje i nastavnike pozivamo da naprave predavanje, radionicu ili neku drugu aktivnost sa svojim učenicima te kroz takav primjer dobre prakse preporuče svojim kolegama kako djecu poučiti primjerenom, odgovornom i sigurnom ponašanju na internetu.
  •  Za roditelje i sve odrasle pripremamo predavanja o Sigurnosti djece koja će se održati u osnovnim i srednjim školama i knjižnicama širom Hrvatske te putem online webinara. U predavanju će se govoriti o online pravima i odgovornostima, prednostima i nedostacima interneta, mogućnostima komunikacije korištenjem interneta, zaštiti osobnih podataka, internetskim prevarama, nasiljem preko interneta, mogućim opasnostima i zamkama društvenih mreža te načinima na koje u takvim situacijama možete zaštititi dijete i svoju obitelj. Posebna pozornost predavanja bit će na primjerenom, odgovornom i sigurnom korištenju interneta.
    Predavanje će biti usmjereno na savjete i iskustva koja mogu pomoći roditeljima i djeci da se lakše snađu u svijetu suvremenih tehnologija.

Vjerujemo da nam je svima važno da djecu upoznamo s prednostima i nedostacima interneta te im tako pružimo više mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija.

Pridružite nam se i učinite barem mali korak prema Sigurnijem internetu za djecu i mlade.