Kravata – poznati simbol Hrvata

Zašto baš 18. listopada?

Dana 18. listopada 2003. godine izvedena je simbolička instalacija Kravata oko Arene u Puli. Bio je to spektakl kojim je povezano antičko i suvremeno doba, a crvena boja kravate označavala je ljubav i suživot među ljudima i narodima. Stoga je Academia Cravatica taj dan proglasila Danom kravate.

Prepoznatljiv simbol

Kravata je poznati hrvatski simbol. Zanimljivo je da se proširila Europom u 17. stoljeću kada su ju nosili hrvatski vojnici. Zapravo je u početku bila naziv za rubac oko vrata, potom su ju prepoznali i usvoji Parižani te je tada postala modni dodatak (a la Croate – ‘na hrvatski način’) i danas se nosi diljem svijeta. Ona je dio naše kulturne baštine i neizostavni je muški modni dodatak, posebno u svečanim prilikama, no nose ju i žene.

Kravate u našoj školi

Mnogi učenici i djelatnici škole u ponedjeljak, 18. listopada, nosili su kravatu. U učionicama na panoima bile su izvješene kravate – učenički radovi, dok je naša defektologinja Daliborka Vuković kravatama ukrasila zidove u hodnicima te su učenici mogli pročitati izreke o kravati, saznati zašto se obilježava ovaj dan te ono najvažnije – kako svezati kravatu.

Učenicima se posebno svidio taj dan jer, osim što su ga obilježili noseći kravate, oni koji su ih nosili bili su oslobođeni od usmenog ispitivanja.

„Dobro zavezana kravata prvi je ozbiljan korak u životu muškaraca.“

(Oscar Wilde)

                                                                                                                                 Novinarska grupa