Dan zamjene uloga

U utorak, 17. studenoga 2015. naši su učenici postali učitelji, a učitelji su se ponovno vratili u školske klupe. Svima je to bio zanimljiv dan koji će još dugo pamtiti, a posebno oni učenici koji su taj dan imali priliku osjetiti ljepotu, ali i težinu učiteljskog poziva.

Pripreme za zamjene uloga počele su nekoliko tjedana prije zamjene uloga. Učenicima je najprije predstavljena ideja o zamjeni uloga koju su s oduševljenjem prihvatili. Kako je za zamjenu uloga bio zainteresiran velik broj učenika, učitelji su imali dužnost odabrati one učenike koji će ih najbolje zamijeniti u njihovoj ulozi. Da bi dobili posao učitelja, učenici su imali dužnost napisati motivacijsko pismo i objasniti zašto bi baš oni bili najbolji za taj posao.
Nakon nimalo lakog odabira, učitelji su odabranim učenicima objasnili kakve ih sve obaveze toga dana očekuju. Učenici su prionuli na izradu pripreme, osmišljavali su zadatke, primjere, vježbali svoj nastup sve do dana kada su u razred ušli kao učitelji. Na jedan su dan osjetili radost poučavanja i prenošenja znanja i iskustva drugima. Neki su osjetili pravu radost u učiteljskoj ulozi te izrazili namjeru da prilikom odabira zanimanja odaberu upravo učiteljski poziv. Drugi su ostali zatečeni količinom posla, teškoćama u održavanju razredne discipline ili pak teškoćoma u ostvarivanju zacrtanih ciljeva na satu.
Potaknuti na razmišljanje o odgovornosti, važnosti, ljepoti, ali i težini učiteljskog poziva, učenici su zaključili da bi učitelji trebali biti više cijenjeni. Mnogi su donijeli odluke da će i sami više slušati učitelje na satu jer su zaključili da nije lako biti učitelj. Ipak, svi će rado pamtiti Dan zamjene uloga sa željom da se što prije ponovi.

DSCN0025 DSCN0037