Orecchiette

Prijepodne četvrtog dana našeg boravka u Traniju proveli smo na umjetničkim radionicama.
Jedna grupa učenika je sudjelovala u izradi privjesaka i ukrasa od gline, a druga grupa je ukrašavala staklene tanjure tehnikom decoupaqe. Veseli nas što smo dobili nove ideje za rad u ovim tehnikama.
Učitelji su okušali svoje kulinarske sposobnosti u izradi tradicionalne talijanske tjestenine „orecchiette“.
Poslije podne posjetili smo grad koji je dobio ime po prvoj kraljici Italije, Margherita di Savoia. U blizini Margerite nalazi se solana koja je svojom veličinom prva u Europi, a druga u svijetu. Bazeni solane protežu se preko nacionalnog parka koji je pod zaštitom Ramsarske konvencije od 1971. godine. Posjetili smo muzej u jednoj staroj solani i upoznali smo način proizvodnje soli. U muzeju se nalaze i razne statue od soli koje se izrađuju na prigodnim manifestacijama.
Našim prijateljima iz Švedske, Francuske i Cipra danas je , kao i nama, bio vrlo zanimljiv dan jer smo upoznali mnoge sadržane vezane uz talijansko gospodarstvo, kulturu i umjetnost.
Petak je za sve nas i za sve ostale sudionike projekta „Be smart be safe“ koji su se okupili na svom posljednjem susretu u prekrasnom talijanskom gradu Traniju bio poseban dan. Odmah u jutro smo posjetili gradonačelnika Tranija Luigia Nikolu Riserbata. Iako nas je gospodin gradonačelnik već pozdravio prvog dana u školi, bilo nam je veoma ugodno boraviti u njegovom društvu te slušati njegove riječi zadovoljstva i pohvale zbog svih aktivnosti našega projekta.
Nakon susreta s načelnikom krenuli smo u školu gdje smo nastavili s radionicama. Učenici su bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa vrednovala je podatke nađene na internetu, a druga grupa radila je interaktivne priče.
Učitelji su dovršavali konačan oblik kurikuluma o sigurnosti na internetu.
Nakon ručka imali smo organiziranu šetnju plažom pa smo mogli uživati u prekrasnim prizorima.
Večernje sate proveli smo u školi. Najprije smo dobili potvrde o sudjelovanju na ovom prekrasnom susretu, a zatim su nam domaćini uručili poklone koje ćemo čuvati kao lijepu uspomenu na ovaj susret. Ravnatelj škole također je primio poklon naše škole kao znak zahvale i podrške u svim aktivnostima našeg projekta. Nastavili smo druženje u školi s našim domaćinima uz pjesmu, ples i domaće poslastice, a najviše smo se razveselili torti koja je ispečena u čast ovog međunarodnog susreta.