„Nasilje nije cool“ – održana debata

4. prosinca 2013. održana je debata u našoj školi u sklopu projekta „Nasilje nije cool“ koji smo proveli u suradnji s udrugom Medijska tvornica iz Zagreba.

Kratak podsjetnik:

Projekt „Nasilje nije cool“ bavi se prevencijom nasilja na društvenim mrežama. Cilj programa jest potaknuti diskusiju na školskim hodnicima o tom problemu i na taj način je približiti onima koji u njoj najviše sudjeluju, bilo kao žrtva, bilo kao nasilnik.

U lipnju 2013. proveli smo anketu  među učenicima viših razreda i iz svakog razreda odabrali nekoliko njih za sudjelovanje u projektu. Prvi dio provedbe projekta održao se u mjesecu rujnu kada smo se aktivno pripremali za snimanje spotova dviju grupa (afirmacijske i negacijske) koje su prikazale kako one vide taj problem. Obje grupe odlično su odradile svoj posao.

Snimljeni videzapisi su odglumljeni, a namijenjeni su analiziranju problemske situacije te kao podloga za raspravu s učenicima.

Videozapis afirmacijske skupine

Videozapis negacijske skupine

Nadalje smo se pripremali za drugi dio provedbe projekta, a to je debata u kojoj je svaka grupa zastupala svoja mišljenja. Proučavali smo na internetu sve što se moglo naći na temu cyberbullyinga, nasilja na internetu među vršnjacima i raspravljali o tome. Neki su bili tolerantniji po tom pitanju, a neki vrlo strogi.

Što su učenici rekli o tome možete pogledati u snimci cijele debate

Tijekom debate učenici su se upoznali i s novim (za neke već poznatim) terminom govor mržnje.

Možemo zaključiti da su naši učenici vrlo osviješteni po pitanju nasilja na internetu, ali i samog ponašanja na društvenim mrežama. Obje grupe zastupale su svoja stajališta, ali je negacijskoj grupi to bilo malo teže jer su svjesni da to zapravo i nije neki usputni problem koji se može sam od sebe riješiti.

Navedeni projekt je važan za edukaciju djece i mladih o pravilima ponašanja na internetu, načinima i metodama zaštite od zlostavljanja, zlouporabe osobnih podataka ili narušavanja privatnosti.

Nadamo se da će takvih projekata biti u ubuduće.