Nasilje nije COOL!!!

Naša škola uključila se u projekt udruge Medijska tvornica iz Zagreba. Projekt se bavi prevencijom nasilja na društvenim mrežama.

Cilj programa „Nasilje nije cool“ jest potaknuti diskusiju na školskim hodnicima, doprijeti izravno do ciljne skupine te tako približiti temu onima koji u njoj najviše sudjeluju, bilo kao žrtva, bilo kao nasilnik.

U projektu sudjeluje 24 učenika 5. –  8. razreda. 

Projekt se sastojI od dvije faze:

U prvoj fazi učenicima su se prikazali spotovi iz kampanje Nasilje na društvenim mrežama! (spotovi su dostupni na You Tubeu) i potakla se kratka rasprava o cyberbullyingu.

Učenici su podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina je afirmacijska, a druga negacijska. U ponedjeljak 16. rujna. 2013. obje su grupe snimile kratke videe o tome zašto oni misle da cyberbullying je/nije veliki problem. Medijska tvornica je osigurala kameru, odnosno snimatelja koji je došao snimiti kratke skečeve koje su učenici osmislili. Spotovi će biti dostupni na You Tubeu, a ukoliko će se istaknuti među svim školama (sudjeluje 8 škola iz cijele Hrvatske), mogli bi se vrtjeti i na TV – u.

U drugoj fazi će ekipa Medijske tvornice doći u školu održati otvorenu diskusiju među djecom. Prikazat će se snimljeni videi te će se voditi rasprava između afirmacijske i negacijske skupine, uz prisustvovanje poznatih osoba, stručnjaka (psihologa, sociologa) iz Poliklinike za zaštitu djece te zaposlenika Hrabrog telefona.

Navedeni projekt je od iznimne važnosti za edukaciju djece i mladih o pravilima ponašanja na internetu, načinima i metodama zaštite od zlostavljanja, zlouporabe osobnih podataka ili narušavanja privatnosti.