Izuzetna gostoljubivost

Nakon dobro prospavane noći u studentskom domu/hotelu, probudilo nas je toplo sunce koje nije garantiralo cjelodnevni ostanak s nama. Prognoza najavljuje kišu do kraja srijede pa nam je bilo drago da se većina današnjih aktivnosti odvija unutra. Pa da vidimo što smo sve danas imali na rasporedu.

Na ulazu u školu dočekao nas je prekrasan transparent dobrodošlice. U svom nas je uredu primila ravnateljica i poželjela nam ugodan boravak u školi. Uslijedio je doručak u učionici u kojoj se odvija nastava domaćinstva i nutricionizma, u kojoj učenici kuhaju i uče kako gospodariti kućanstvom. Zatim smo pošli u školsko dvorište pogledati sportske terene i pripremiti se za prezentaciju o tradicionalnim festivalima u našem kraju.

Priredba koju su pripremili domaćini bila je izuzetna, s puno plesnih točaka kojima su prikazali teme iz antike kojima su posvećeni mnogi tradicionalni ciparski festivali. Naši su učenici pripremili prezentaciju o Svetoj nedjelji, Danu centra svijeta, o Špancirfestu i Renesansnom festivalu u Koprivnici te o Sinjskoj alci. Mislim da svi možemo biti ponosni kako su nas predstavili pred punom školskom sportskom dvoranom.

Uslijedilo je nekoliko tradicionalnih plesova u kojima smo svi sudjelovali. I opet se potvrdila izreka da ples zbližava ljude i čini ih veselijima jer smo napunili baterije za daljnji rad.

Pozdravio nas je i predstavnik ciparskog Ministarstva obrazovanja uz poruku učenicima da mogu biti sretni što sudjeluju u takvim međunarodnim aktivnostima kojima se upoznaju različite kulture i uči kako uvažavati različitosti među narodima.

Tijekom priredbe su djevojke odjevene u tradicionalne ciparske nošnje na pladnjevima nosile delicije o kojima je bilo riječi u priredbi kako bismo Cipar doživjeli i osjetom okusa.

Najviše nam se ipak svidjela gostoljubivost naših domaćina, njihova neposrednost u obraćanju jer su nas dolazili pozdraviti i mnogi učitelji, ali i mnogi učenici koje je zanimalo odakle smo i kako nam se sviđa na Cipru. Zasad nam se sviđa – jako :-).