Europski projekti u OŠ Veliki Bukovec

Dok je za većinu škola ljeto vrijeme odmora, ono je istodobno i vrijeme kad se možete posvetiti organizaciji budućih projekata. Iako se natječaji objavljuju u veljači, rezultati se mogu očekivati pred kraj školske godine, ponekad i početkom srpnja. Na jedan takav natječaj, koji je objavila Agencija za mobilnost i programe EU, prijavila se i Osnovna škola Veliki Bukovec. Comeniusov projekt „Be smart be safe“ započeo je 1. kolovoza 2012. godine i trajat će dvije školske godine, a u njemu sudjeluju učenici iz Hrvatske, Francuske, Italije, Švedske i s Cipra.

Projekt je namijenjen učenicima, roditeljima i učiteljima, a cilj je podići razinu osviještenosti o sigurnosti na internetu te uvesti promjene u poučavanje o sigurnijem korištenju interneta u svim predmetima. Obuhvatit će oko 1500 učenika starosti od 10 do 15 godina i njihove učitelje.

Dvogodišnja suradnja uključuje mnoštvo aktivnosti:

  • razvoj upitnika o postojećim stavovima i iskustvima učenika, učitelja i roditelja o korištenju interneta i e-sigurnosti
  • razvoj izvannastavnih programa o internetskoj sigurnosti u svakoj partnerskoj školi i u suradnji sa svim partnerima
  • održavanje predavanja, radionica i seminara za učenike, učitelje, roditelje i lokalnu zajednicu
  • organiziranje aktivnosti uz Dan sigurnijeg interneta
  • radni posjeti školama partnerima.

Rezultati projekata obuhvatit će knjižice sa savjetima o sigurnosti na internetu, digitalni i papirnati časopis, smjernice za prihvatljivo korištenja interneta i mobilnih uređaja u školi, nekoliko kratkih filmova i mrežnu stranicu projekta na kojoj će biti objavljene sve navedene aktivnosti.

Prvi radni posjet održat će se u OŠ Veliki Bukovec  od 24. do 28. 10. 2012. tijekom kojeg će učenici i učitelji uspoređivati teme o sigurnosti na internetu iz nacionalnih kurikuluma, izrađivati prezentacije, filmove i plakate o korištenju društvenih mreža, analizirati i uspoređivati stavove i mišljenja učenika o korištenju interneta i mobilnih uređaja u obrazovanju. Znanje o snalaženju pomoću mobilnih uređaja moći će pokazati u GPS potrazi za blagom, a kreativnost i spretnost u radionici izrade tradicijskih predmeta, pri čemu će upoznati i osobitosti našega kraja.