Kontakt

Adresa:
Veliki Bukovec, Dravska 42
42 231 Mali Bukovec

tel: +385 42 840 224
fax: +385 42 840 224
e-mail: ured@os-bukovec.hr

Arhiva vijesti

Quest Atlantis HR

Suradnici na projektu napravit će prijevod i prilagodbu dijela programa Quest Atlantis za Hrvatsku u suradnji s timom Indiana University koji ga je napravio. U prevođenje i prilagodbu bit će uključeni: upute za učitelje i učenike, video zapis priče o planetu Atlantis, dokument o pravilima ponašanja te barem 100 istraživačkih potraga. Zatim će se informacije dopuniti uputama za korištenje i poveznicama te se učiniti dostupnima putem weba.

U okviru projekta izradit će se središte za potporu učiteljima i učenicima koji žele koristiti program Quest Atlantis. To središte omogućit će komunikaciju kroz grupe, forume i mailing liste. Suradnici na projektu komunicirat će s korisnicima programa i u okviru samog programa. Sadržaji izrađeni tijekom projekta bit će predstavljeni učiteljima i učenicima putem Županijskih stručnih vijeća, konferencija, online foruma i mailing lista. Članovi projektnog tima davat će savjete i pomagati novim korisnicima programa QA.

Program Quest Atlantis (QA) je besplatni, međunarodni projekt učenja i poučavanja koji koristi virtualno 3D okruženje za obrazovanje djece. Okruženje je namijenjeno djeci od 9 do 15 godina i potpuno je sigurno za njih. Pristup imaju samo korisnici koje učitelji registriraju, sva komunikacija se prati, a učitelji prije korištenja QA prolaze posebnu stručnu obuku.

Program je izrađen prije četiri godine u okviru School of Education na Indiana University pod vođenjem dr. Sashe Baraba. Program je tijekom godina bio dijelom niza istraživanja, doktorskih radnji te dobio niz nagrada. QA omogućava korisnicima da putuju na virtualna mjesta i rješavaju različite obrazovne aktivnosti kroz koje usvajaju sadržaje iz kurikuluma, komuniciraju s ostalim međunarodnim korisnicima i učiteljima te usvajaju društvene vještine potrebne za suradnju i komunikaciju u stvarnom i virtualnom svijetu.

Program omogućava učenje učenicima s različitim stilovima učenja i s različitim razinama znanja tako svaki učenik može pronaći ponešto za sebe. Pojedine potrage učenici rješavaju samostalno, a za neke se očekuje zajednički rad. Protekle četiri godine više od 20 000 djece sa svih kontinenata koristilo je program i riješilo više od 100 000 istraživačkih zadataka.

Quest Atlantis sastoji se od:

 • 3D virtualnog okruženja,
 • obrazovnih potraga i zadaća,
 • priče,
 • globalnog društva korisnika.

QA njeguje sedam dimenzija u cilju njihovih osvještavanja u životu djece:

 1. Kreativno izražavanje – “Ja stvaram”,
 2. Potvrđivanje raznolikosti – “Svatko je važan”,
 3. Osobno djelovanje – “Ja imam glas”,
 4. Društvena odgovornost – “Mi možemo učiniti promjene”,
 5. Svijest o okolini – “Misli globalno, djeluj lokalno”,
 6. Zdravo društvo – “Živi, voli, rasti”,
 7. Mudrost suosjećanja – “Budi ljubazan”.

Više o samom programu možete saznati na adresi questatlantis.org, a o istraživanjima vezanim uz taj program na adresama:

homepages.indiana.edu/2008/03-28/story.php?id=1904
inkido.indiana.edu/barab/rsrch_qa.html.

Voditeljica projekta je Lidija Kralj, a suradnice: Gordana Lohajner, Stela Pavetić i Željka Marković-Bilić.

No Comments Yet

Odgovori