Politika prihvatljivog korištenja interneta, računala i mobilnih uređaja

Naša škola već desetak godina ima organiziranu nastavu informatike za sve učenike gdje se uz upoznavanje rada na računalu velika pozornost posvećuje sigurnosti učenika u virtualnom svijetu. Unatoč velikim pozitivnim stranama koje nova tehnologija nudi, učenici, učitelji i roditelji postaju sve više svjesni opasnosti koje prijete ako se ona koristi na neprihvatljiv način. Tako se ukazala potreba za donošenjem pravila koja će dati važne smjernice u ponašanju učenika kod korištenja računala, interneta i mobilnih uređaja.
Na početku ove školske godine Pedagoški tima projekta Petzanet predložio je svoja tri člana (Željka Marković-Bilić, Brankica Kovaček i Štefanija Šarec) koja su dobila zadatak da detaljno razmotre i osmisle pravila koja bi se učenici trebali pridržavati, a koja se odnose na korištenje mobilnih uređaja tijekom nastave i tijekom odmora, na fotografiranje, snimanje, objavljivanje sadržaja iz škole, korištenje društvenih mreža, kao i na posljedice nepridržavanja tih pravila.
 

Početkom listopada na sjednici Učiteljskog vijeća učitelji su analizirali predložena pravila i raspravljali o njima. Tako su zajednički donijeli konačan oblik Politike pravilnog korištenja interneta, računala i mobilnih uređaja. Učenici su na satovima razrednika( vezano uz građanski odgoj i obrazovanje) detaljno s razrednicima proučiti sva pravila kao i posljedice koje snose ako ih se ne pridržavaju, a zatim potpisom potvrdili da ih prihvaćaju.
2.a ponosni na svoje potpisivanje
2.a ponosni na svoje potpisivanje
Potpisivanje Politike prihvatljivog korištenja interneta, računala i mobilnih uređaja realizirano u vremenu od 20. do 25. listopada. Učenici su imali uglavnom pozitivne komentare. Tako Marta Bačani, učenica 8. razreda kaže: „Ponekad je teško prihvatiti i pridržavati se pravila koja nam drugi nameću (pitamo se da li je baš to potrebno). No, s obzirom da je krajnji cilj ovih pravila zaštita naših prava i osobnih podataka, kao i razvijanje odgovornosti i pristojnosti u virtualnom svijetu, a poznavajući opasnosti koje nam prijete na internetu i putem mobilnih uređaja, mislim da je važno prihvatiti ih i provoditi u školi.“
Marta Bačani rado prihvaća pravila
Marta Bačani rado prihvaća pravila
Roditelji su na Vijeću roditelja i na roditeljskim sastancima upoznati s Politikom prihvatljivog korištenja interneta, računala i mobilnih uređaja te smatraju da je to u današnje vrijeme neophodno pa rado sudjeluju u potpisivanju zajedno sa svojom djecom. Gospođa Đurđica Mesarić ima dvije kćerke u našoj školi i komentira: „Smatram da djeci ne treba braniti korištenje suvremene tehnologije jer ima mnogo pozitivnih strana, olakšava im komunikaciju s prijateljima, pronalaženje i razmjenu sadržaja potrebnih za nastavu , ali ih treba nadzirati i razgovarati s njima o eventualnim poteškoćama s kojima se susretnu u virtualnom svijetu. Nama roditeljima je stalo do sigurnosti naše djece u realnom i u virtualnom svijetu pa nam je drago da su učenici dobili jasno određena pravila koja trebaju poštivati , a savjestan roditelj će takvo ponašanje od svoga djeteta sigurno tražiti i kod kuće.“
Mama Đurđica Mesarić sa svojim kćerkama
Mama Đurđica Mesarić sa svojim kćerkama
Politika prihvatljivog korištenja interneta, računala i mobilnih uređaja ulazi u Pravilnik o kućnom redu Škole u kojem su navedene i posljedice nepridržavanja tih pravila.
Učenici će na početku svake školske godine potpisivati Politiku prihvatljivog korištenja interneta, računala i mobilnih uređaja koja će se prema potrebi mijenjati. Prošle školske godine učitelji su na sjednici Učiteljskog vijeća dogovorili svoja pravila i potpisali Politiku prihvatljivog korištenja računala, interneta i mobilnih uređaja te zaključili da ju ove školske godine nije potrebno mijenjati.

Tekst i fotografije: Štefanija Šarec