Naša eko škola

PROVEDBA PROGRAMA EKO-ŠKOLA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Naziv škole: Osnovna škola Veliki Bukovec

Podaci o statusu eko-škole: Osnovna škola Veliki Bukovec dobila je status eko-škole 2010. godine. Obnovu statusa imali smo 2012. godine, slijedeća obnova bit će 2014. godine.

Najznačajnije aktivnosti i postignuća u provedbi programa eko-škola i projekti u školskoj godini 2012./2013. i 2013./2014.

Najvažnija zadaća nam je osvješćivanje  ekološke svijesti kod učenika i šire zajednice. Kako bi tu zadaću što bolje napravili Osnovna škola Veliki Bukovec provodi razne eko-akcije.

Eko-kodeks nam je: „Ljudska je duša slična vodi, s neba silazi k nebu se penje i opet dolje na Zemlju mora u vječnoj mijeni.“ J.W.Goethe

Članovi eko-odbora su:

Terezija Šalamon, ravnateljica

Emina Ister, učiteljica biologije

Marija Krušelj, učiteljica prirode

Mirjana Vugrinec, spremačica

Učenici:

Neven Vnučec, 6.a

Antonija Ledinko, 6.b

Anita Halec, 6.c,

Josipa Ovčar,7.b

Marta Novosel, 7.b

Igor Okić, 7.b

Marin Kranjec, 7.a

Nikola Bahat,7.a

Melani Povijač, 7.a

Karolina Šafarek, 7.a

Marta Balija, 8.a

Matija Silađi, 8.a

Rudolf Leon Filip, 8.b

Antonio Milić, 8.b

 

Najznačajnije eko-akcije koje provodimo su:

Sakupljanje starog papira po razredima i organizirano sakupljanje od građana, odvajanje papira od vrećica i zbrinjavanje kao i izrada recikliranog papira. Godišnje prikupimo oko 3 tone starog papira.

U suradnji s firmom Ciak  sakupljamo i zbrinjavamo stare baterije.

Povodom Dana planete Zemlje organizirali smo prikupljanje elektroničkog otpada koji je potom i zbrinut.

Sakupljanje plastičnih vrećica i tetrapaka te njihovo zbrinjavanje

U suradnji s Udrugom Tri rijeke iz Velikog Bukovca provodimo akciju sakupljanja plastičnih čepova koje doniramo Udruzi oboljelih od malignih bolesti iz Čakovca. Prošle godine smo sakupili preko 40 kg čepova, a nova akcija je u tijeku.

Povodom Dana jabuka učenici 2.b razreda, uz pomoć svoje učiteljice posadili su u školsko dvorište stablo jabuke.

Redovito provodimo promatranje ptica u okolici Škole za koje su učenici 6.-ih razreda, uz pomoć roditelja, izradili kućice za ptice koje smo, njih nekoliko, postavili u okoliš škole, a ostale su učenici postavili u blizini svojih dvorišta i vinograda kako bi mogli promatrati gnijezde li se unutar njih ptice. Kućice promatramo i fotografiramo promjene.

U zimskim mjesecima na nastavi prirode učenici 6.-ih razreda izrađuju hranilišta za ptice od zrnja kukuruza, ječma, pšenice i zobi te ih postavljaju na drveće oko Škole.

Na terenskoj nastavi, osim što promatramo biljni i životinjski svijet šume, travnjaka i rijeke obavezno čistimo staze kojima prolazimo. I prije nego što smo postali eko-škola sudjelovali smo u akcijama usvajanja dupina, a usvajanje se provelo i ove godine.

NOVO

Ove godine uključili smo se u projekt „Litter less-za manje otpada“ koje provodi Udruga lijepa naša i Wrigley Hrvatska. Učenici posebnog razrednog odjela 8. a i 7. A razreda napravili su kartice s porukama o štednji energije i vode te ih postavili po Školi.

Učenici 7.a  razreda sa učiteljicom biologije su izradili plakate, prezentaciju i kviz na temu zbrinjavanja otpada koju su svi razredi pogledali na satu razrednog odjela.

Učenici 5.b razreda izrađivali su kasice od otpadnih plastičnih posuda koje ćemo prodavati na Božićnom sajmu.

Učenici 8.b razreda zajedno s učiteljem likovne kulture izrađivali su eko-natpise koje ćemo u proljeće preslikati na drvene ploče i postaviti u okoliš Škole.

Učenici razredne nastave obilježili su 07. studenog 2013. World Day of Action (Svjetski dan aktivnosti za zaštitu okoliša) izradom prigodnih plakata i panoa  na temu zbrinjavanja otpada.

Redovito provodimo zadružne radionice izrade dekorativnih i uporabnih predmeta od starog platna, recikliranog papira i prirodnih materijala kojima dajemo novu namjenu.

Svi učenici i učitelji sudjeluju u obilježavanju eko-datuma (Dan zaštite ozona, Dan borbe protiv nasilja nad životinjama, Dani zahvalnosti za plodove zemlje, Svjetski dan močvara, Svjetski dan voda, Dan planeta Zemlje, Dan šuma) izradom plakata i prezentacija kao i sudjelovanjem na natječajima.

Cvjećarska grupa je vrlo aktivna. Učenici uređuju okoliš škole, pljeve cvjetne gredice, kopaju, sade cvijeće koje nam doniraju cvjećari našeg kraja.

Park oko škole u jesen je prepun lišća. Lišće grabljamo i sakupljamo u vreće, a roditelji učenika zbrinu lišće odvoženjem na polje za humus.

U cvjetne gredice smo postavili eko-natpise koje su napravili učenici uz roditeljsku pomoć i lokalnih pilana. Sve aktivnosti fotografiramo.

Eko-aktivnosti se nastavljaju tokom godine, a želja nam je da budemo što uspješniji u ostvarivanju svojih eko-ciljeva.