CAP program u našoj školi

U današnje vrijeme, kada se sve češće govori i piše o slučajevima vršnjačkog nasilja i zlostavljanja djece, važno je djecu od najranije dobi podučiti kako se snaći u potencijalno opasnim situacijama. Zato je osmišljen CAP, program pomoću kojega se djecu osnažuje za situacije u kojima bi  moglo doći do napada.

CAP (čit. kap; akronim od Child Assault Prevention) program je program primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje.

Njegovi ciljevi su:

  • Smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kvalitetnim informiranjem i poučavanjem učinkovitim prevencijskim strategijama.
  • Potaknuti lokalnu zajednicu da sprječavanje nasilja među ljudima, a posebno zlostavljanja djece, prepozna kao svoj važan cilj i nastojanje.
  • Potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.

CAP program ima nekoliko varijanti (kurikuluma) koje su namijenjene djeci različite dobi i potreba. Sve one koriste troslojni pristup edukacije o prevenciji:

  • obučavanje osoblja škola/ vrtića
  • obučavanje roditelja
  • obučavanje djece.

Ključne strategije uključuju: zalaganje za sebe, podršku vršnjaka, učinkovitu komunikaciju i traženje pomoći. Svi CAP-ovi programi polaze od stava da napad predstavlja kršenje, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i da svi ljudi i njihova djeca imaju pravo biti sigurni, jaki i slobodni.

Izvor: http://www.udrugaroditeljakpk.hr/

 

Regionalni centar za CAP u Hrvatskoj je Udruga roditelja “Korak po korak”, koja i provodi edukacije CAP pomagača. Upravo će tri CAP pomagačice iz naše škole (Stela Pavetić, Martina Kumrić i Jelena Horvat)  u petak, 26. travnja, održati CAP radionice s učenicima 2. razreda.

Poveznica na letke o CAP programu