Revolucija digitalne pismenosti

Revolucija digitalne pismenosti novi je projekt u koji se uključila i OŠ Veliki Bukovec. U utorak, 28.11.2023. održana je prva radionica u OŠ Sveta Marija. U sklopu edukacija cilj je osposobiti učitelje informatike, učitelje razredne nastave i knjižničare za korištenje Micro:bit-ova u nastavi i prikazati kako djeci približiti gradivo uz pomoć tehnologije.

Na prvoj radionici prezentirana je nova verzija Micro:bita, a u praktičnom dijelu isprobali smo izraditi i prenijeti na Micro:bit nekoliko programa kako bi vidjeli kako sve funkcionira u praksi. Sve isprobano, s lakoćom i uz pomoć učitelja, mogu napraviti i djeca.

Drugoj radionici, 6. 2. 2024., prisustvovali su knjižničari i učitelji razredne nastave, a koristeći materijale s edukativnog portala Izradi! prikazane su im ideje i načini na koji se Micro:bit može koristiti u nastavi.

Treća edukacija održala se 23. 4.2024, a to je ujedno i zadnja radionica u 1. ciklusu projekta. Na edukaciji su sudjelovali učitelji informatike, a cilj radionice bio je prikazati što sve djeca od 1. do 4. razreda mogu raditi na satovima informatike koristeći Micro:bit. Fokus je bio stavljen na izradu igara te slanje podataka i informacija radio vezom između Micro:bit-ova.

Edukacije su polazile učiteljice razredne nastave Brankica Kovaček, Štefanija Šarec, knjižničarka Marinka Mlinarić i učiteljica informatike Marija Pokos Lukinec.

Napisala: Marija Pokos